Jakie plusy mają tłoczone na zimno soki owocowe

Od niedawna w naszych sklepach znaleźć można coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Początkowo producentów takich soków nie było wielu, ale aktualnie ich liczba dynamicznie się zwiększa. Trudno się temu dziwić, ponieważ klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko z uwagi na ich smak, ale też i wiele składników odżywczych. Jak się bowiem okazuje, zawierają one dużo większą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów niż soki wytwarzane z koncentratu. Nie wspominając już o napojach które soki tylko udają, w jakich większość zawartości to cukier, syrop glukozowy czy niekiedy nawet konserwanty i barwniki.

Przy sokach tłoczonych wszystko wygląda inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Owoce i warzywa są czyszczone i myte, a później tłoczone w specjalnych prasach na zimno. To sprawia, że nie dzieje się nic z witaminami i minerałami, które nie są niszczone. Takie soki oferowane są w kilku rodzajach. Dużą popularnością cieszą się tak zwane soki jednodniowe, zamykane w butelkach bezpośrednio po tłoczeniu.

Klienci sięgają też chętnie po produkty w foliowych workach. W takich przypadkach producent soków malinowych stosuje dodatkową pasteryzację w odpowiedniej temperaturze, co zwiększa czas przydatności nawet do pół roku. Jeżeli więc ktoś lubi pić soki owocowe, to najlepiej jeśli będzie wybierał te wyciskane. Są one pełne witamin i minerałów, bez dodatków i wypełniaczy. A co najistotniejsze, może je pić cała rodzina, bowiem takie soki bez żadnego problemu można dawać nawet małym dzieciom.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz