Wiele zaczyna się od zebrania z konsumentem i ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Niesłychanie ważny jest rodzaj imprezy, albowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, wesele, rocznica urodzin, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, czy impreza przy szwedzkim stole.
Jest cała masa czynników, jakie formułują przebieg oraz konwencję imprezy, potrzebne jest wobec tego wymuskanie oraz przedyskutowanie wszystkich elementów przedsięwzięcia gastronomicznego. Catering jest stereotypową usługą, jednak musi być przygotowany i przeprowadzony na najwyższym poziomie – Dieta pudełkowa Konstantynów Łódzki. Nie polega to jedynie na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w wskazane miejsce. Współczesny catering to również dobór należytej oprawy, dekoracji do charakteru i punktu imprezy.
Dobra aranżacja miejsca, dobór dań, estetyka, metoda podawania, trafna ilość obsługi, to główne dla cateringu sprawy. Aby klienci byli zadowoleni, wszystko musi przebiegać sprawnie, bez zarzutu, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak i sprzątaniu po jej zakończeniu.
Jeżeli jakaś firma cateringowa reklamuje się, że jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić każdą imprę
gastronomiczną, nie za niezmiernie można w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, iż potrafi zrobić wszystko, to oznacza, że umie nie wiele. Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, jednakowoż ma obowiązek zostać przy reklamie i sprzedaży swojego jadłospis, bowiem to robi najlepiej oraz ma do tego możliwości.