Większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez łamania się opłatkami. Ten biały, cienki kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, bowiem chleb jest w końcu jednym z głównych symboli dobrobytu i szczęścia. Taka tradycja powstała przed wielu laty, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do swoich domów, dla osób które z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, żeby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli bożonarodzeniowych.

Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w naszym kraju, lecz również między innymi w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Tradycyjne oplatki mają formę cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale są w sprzedaży także kolorowe wersje, przeznaczone dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, żeby w czasie wigilii łamać się białym opłatkiem, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robi się wyłącznie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.

Z dobrze wymieszanej masy formowane są cienkie płatki, które wypiekane są następnie w piecu przez kilka minut, a potem cięte i pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez cały rok, lecz największe jej spiętrzenie przypada na okres od września do grudnia. Normalne opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do któregoś z kościołów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Podobne publikacje do tej

Jakie są najczęściej wykorzystywane rodzaje wkładów kominowych

Niewiele się znajdzie jest domów, w jakich centralnego miejsca w salonie nie…